Výzva - individuální a mimořádná pomoc přírodě

Překazily ti vládní restrikce plány? Nevíš jak smysluplně využít volný čas? Chceš pomoci přírodě a lidem, kteří o ni pečují?

Pojďme ukázat, že i v době krize je třeba myslet na  budoucnost 🍀.  Vyjeď s kamarádkami a kamarády pomoci potřebným lokalitám!

Máme tady DVĚ SKVĚLÉ MOŽNOSTI, co užitečného můžeš dělat a Brontosaurus tě v tom ještě navíc finančně podpoří!

individuální pomoc přírodě

Chceš sám(a) nebo s kamarády a kamarádkami vysadit strom, vyvěsit budku pro ptáky, vyčistit studánku, připravit ježkovi domek na zimu nebo připravit a umístit hmyzí hotel?

Máš skvělou šanci zažít dobrý pocit!

Z dárcovského programu Dárky přírodě rozdělujeme finance na budky, výsadbu stromů, čištění studánek, ježčí domky i hmyzí hotely. Jsou určeny pro naše základní články, Brďa či samotné organizátory a členy HB.

Stačí si požádat ZDE.

A pak splnit následující požadavky:

  • 🍀 poslat min. 2  fotografie z vyvěšování, sázení, čištění instalace a napsat nám, kde  a kdy jste pomoc přírodě realizovali a kolik vás bylo. Pište na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

  • 🍀 zaslat paragony dokládají náklady (nákup budky, nákup materiálu, nákup stromků, apod.) na adresu Akce příroda, Hnutí Brontosaurus, Hvězdová 10, 602 00 a připsat číslo účtu k proplacení nebo za základní článek poslat fakturu za “vyvěšení, vysazení xx budek, stromů, apod.)

mimořádná dobrovolnická pomoc - II. vlna

Kontaktovali jsme jak naše tradiční lokality, tak ekofarmy, lesníky, záchranné stanice a další a zjišťovali jejich potřeby pomoci 👩‍🌾. Nabízíme mnoho zajímavých a potřebných míst, jejich seznam najdete níže ⬇️.

PROČ je dobré vyrazit na tyto místa pomáhat ❓

Pomocí na ekofarmách, u alternativních lesníků, na přírodních lokalitách apod. pomůžeme nejen konkrétnímu hospodářství, ale podpoříme tak i šetrnou péči o přírodu, hospodaření bez zbytečné chemie a samotné lidi, kteří dělají věci jinak - udržitelně, eticky a s láskou ke krajině. Na mnoho lokalit přijížděli běžně pomáhat dobrovolnice a dobrovolníci ze zahraničí, kteří však letos přijet nemohou. V tuto chvíli je dobrovolnická pomoc více než vítaná, a to je výzva pro nás!

JAK se zapojit individuálně bez organizace větší akce ❓

Podívej se na aktuální seznam míst (viz níže), kde uvítají naši pomoc a vyražte. Vyjeď dobrovolničit individuálně či v menší skupině.

Napiš přímo lokalitám a dej do kopie e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (Adam) nebo napiš přímo nám a my Ti rádi poradíme.

Nabízíme i možnost finanční podpory akce od Hnutí Brontosaurus - viz níže.🦕

Pro domluvu společného dobrovolničení můžete využívat skupinu Brontosauří inspirace a sdílení - dej sem vědět, že se chystáš vyjet pomáhat a vyraž spolu s dalšími! Můžeš zde také sdílet fotky a psát své dojmy. 

Po akci od vás uvítáme foto a zážitky. Posílat je můžete na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Máte další tipy na místa, kam bychom mohli vyrazit pomáhat? Budeme rádi, když nám je pošlete na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Děkujeme také za sdílení a šíření této výzvy. 🌞

JAK pomoci přírodě v místě bydliště ❓

Pokud chceš pomoci přírodě v okolí svého bydliště, můžeš využít web Na přírodu nekašlu, kde najdeš návody na to, jak vyrobit a vyvěsit ptačí budku, vysadit strom či keř, vyrobit pítko pro ptáky či hmyzí hotel a mnoho dalšího. 🦋🐸🦉🐦🐭🐛🦔🌿

 

Místa, kde uvítají naši pomoc:

Klášter Porta Coeli

Místo: Předklášteří u Tišnova (mapa)

Práce: obnova starých sadů, péče o klášterní zahrady, drobnější opravy v areálu kláštera

Pomoc je vítána z důvodu absence mezinárodních dobrovolníků, kteří měli přijet a nemohou.

Informace: více informací najdete na MAPOTICU. Kontaktovat můžete přímo Tomáše Blahu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (dejte prosím do kopie Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

Další podrobnosti: Zajištěno ubytování i další zázemí. Tomáš může nabídnout koordinaci dobrovolnické pomoci, výklad o klášteře, zahradách apod.

 

Žítková - Hutiska

Místo: Žítková (mapa)

Práce: údržba sadu, příprava na podzimní výsadbu, údržba chráněných luk a jiné dle domluvy

Jak se zapojit: Pomoc není potřeba akutně z hlediska nějaké krize, ale je velmi vítána vzhledem k dlouhodobým záměrům rozvoje péče o lokalitu a okolní přírodu.

Informace: více informací najdete na MAPOTICU. Kontaktovat můžete přímo Zdeňka Čoko Bendu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (dejte prosím do kopie Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Další podrobnosti: Je zajištěno ubytování i další zázemí. Lze dojet ve všední dny i o víkendech

 

Lužní lesy Hodonínsko, Břeclavsko - budkování

Místo: Mikulčice nebo Moravská Nová Ves, Jihomoravský

Práce: pomoc s vyvěšování, monitoringem a čištěním hnízdních budek pro ptactvo v lužních lesích

Jak se zapojit: pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo volejte 605 763 112 či 725 591 655 (Dalimil Toman nebo Jan Pavka)

Další podrobnosti: ubytování k klubovně v Mikulčicích (na karimatkách) nebo v Moravské Nové Vsi (na postelích), k dispozici manuál, jak budky čistit, mapy, materiál, vybavení i odborné rady

 

Prosetín - úpolínové louky

Místo: Prosetín, Pardubický kraj

Práce: kosení a hrabání chráněné louky

Jak se zapojit: kontaktujte správce lokality Tibora Schwarze Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další podrobnosti: Termíny sečí jsou od 15.6 do 28.6. a od 15.9. do 28.9.. Podrobnosti k lokalitě najdete na mapě lokalit.

 

Český svaz ochránců přírody MORAVA - chráněné teplomilné lokality

Místo: několik chráněných teplomilných lokalit na jižní Moravě (někdy je možnost přidat se k někomu do auta cestou z Brna)

Práce: péče o cenná území teplomilných trávníků, zejména hrabání trávy při sečích

Jak se zapojit: kontaktujte přímo ČSOP - kontakt Johana Drlíková Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další podrobnosti: Informace o práci ČSOP Morava najdete na FB: https://www.facebook.com/csop.morava/. Další nfo doplníme nebo vám je zašlou.

 

Kozojedský dvůr s.r.o.

Místo: Nítkovice, Zlínský kraj (mapa)

Práce: především manuální venkovní práce související s chovem zvířat, rekultivací okolí

a údržbou statku

Jak se zapojit: kontaktujte přímo farmu - kontakt Martin Kříčka Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další podrobnosti: Je zajištěno ubytování na postelích (vhodné vzít si spacák) a strava. Ideální je jezdit alespoň na dva dny a více.

 

Ekofarma Ctiboř

Místo: Ctiboř, Žirovnice, kraj Vysočina (mapa)

Práce: práce na farmě - pletí, zalévání, sázení, sklízení, stavba ohrad, sekání kosou, sázení stromů, nakládání zeleniny, obracení sena, sklízení sena, štípání dříví apod.

Jak se zapojit: kontaktujte přímo farmu na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další podrobnosti: Je zajištěno ubytování na postelích. Je možné přijet kdykoliv na libovolně dlouhodou dobu. 

 

Svobodný statek na Soutoku, o.p.s.

Místo: České Kopisty u Terezína, Ústecký kraj (mapa)

Práce: výpomoc s ekologickým zelinářstvím 

Jak se zapojit: kontaktujte přímo farmu na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další podrobnosti: Je zajištěno ubytování, více informací v Metodice individuálního dobrovolnictví Svobodného statku.

Vybírat můžeš i z tradičních brontosauřích lokalit na Mapoticu - mapa lokalit HB 🗺️

 

Nabídka finanční podpory 💰

KOMU:

Dobrovolnicím a dobrovolníkům, kteří v malých skupinách (bez organizované akce) vyjedou pomoci na lokality, kde se zapojí do veřejně prospěšné pomoci přírodě a krajině, např. na biofarmách, stanicích pro handicapované živočichy, u alternativních lesníků, při péči o výsadby, mokřady, apod.

NA CO A ZA JAKÝCH PODMÍNEK:

Na akce, kdy vyrazíte pomáhat v menší skupině, s kamarády, bez záštity nějakého základního článku HB lze získat podporu na jízdné, stravu (max. 100 kč na osobu a den), ubytování pro jednotlivce či lépe pro malé skupiny.

Podmínky: 1. předběžná domluva a žádost na tel. 737 034 230, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 2. zaslání vyplněné prezenční listiny (forma dobrovolnické smlouvy), stručné informace o realizované dobrovolnické činnosti a min. tří fotografií, 3. zaslání dokladů a jízdenek k proplacení s číslem účtu pověřené osoby.