Lokality na léto 2022

Pro více informací k jednotlivým lokalitám se můžete obrátit také na koordinátorky Akce příroda (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) a Akce památky (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Zároveň nám prosím dejte vědět, pokud budete nějakou lokalitu sami kontaktovat. 

Kosení bělokarpatských luk s ČSOP Kosénka 

ČSOP Kosénka již 42 let kosí louky v Bílých Karpatech. Zájemců o kosení z jejich řad však postupně ubývá a potřebují pomoc od dalších dobrovolníků. Hledáme organizátory, kteří by zde ve spolupráci s Kosénkou uspořádali v rozmezí od 1. do 17. července vícedenní dobrovolnickou akci.

V daném rozmezí probíhá tradiční bělokarpatské kosení, kterého se účastní veřejnost a členové Kosénky. Dobrovolnický tábor by byl součástí této akce a měl k dispozici samostatné teepee a tábořiště sdílené s ostatními účastníky kosení. K dispozici je zajištění jídla z polní kuchyně, kde se celou dobu vaří pro dobrovolníky kosení, takže se o vaření nemusíte vůbec starat!

Termín: v rozmezí 1.-12. července

Zázemí: lesní tábořiště 3 km od Valašských Klobouk, teepee a vlastí stany, polní kuchyně, sprcha v potoce, latrína, případně možnost využít základny Kosénky v Kloboukách ve městě

Dobrovolnická práce: kosení, sušení a hrabání sena na vzácných a druhově bohatých bělokarpatských loukách 

Možnosti doprovodného programu: výlety a exkurze po okolí, přednášky a řemesla od Kosénky 

Kontakt: Jiří Žemlík, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Pomoc s obnovou oblastí postižených tornádem 

V obcích na Podluží postižených v minulém roce tornádem stále probíhá obnova. Kromě domů se obnovuje zeleň a stále i uklízí další plochy v krajině. Místní budou tak i letos vděčni za pomoc např. s péčí o dosud realizované výsadby či úklidy v přírodě, pomoc se dá i potebným lidem. Práce je po tornádu stále kupy. 

Termín: v rozmezí léta dle vaší volby dle dohody a volnosti ubytování

Zázemí: klubovna v Moravské Nové Vsi. Vybavená kuchyň, společenská místnost s krbovými kamny, spaní v podkrový na postelích, sprcha, ohniště…

Dobrovolnická práce: zálivky, opravy opěr u stromů, výroba berliček pro dravce, pletí, uprava závlahových mis u stromů, úklidy v krajině aj.

Možnosti doprovodného programu: výlety a exkurze po okolí, přednášky k přírodě lužních lesů, vinařství, archeologickému výzkumu na Slovanském hradišti apod.

Kontakt: Dalimil Toman, Zdeňka Pavková, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Spolupráce s CHKO Pálava

Pálavu, vápencové bradlo Pavlovských vrchů uprostřed Jižní Moravy, asi nemusíme dlouze představovat. Její jedinečná pestrost rostlinných a živočišných druhů u nás nemá obdoby. Na některých místech by ale bez péče mohla zaniknout pod zapojeným lesem nebo invazními druhy. Pojďte tuto pestrost objevovat a přiložit v péči o ni ruku k dílu!

Termín: červenec, srpen 

Zázemí: budova správy CHKO v Mikulově, plně vybavené zázemí

Dobrovolnická práce: údržba bezlesí, úklid biomasy, likvidace invazních rostlin 

Možnost doprovodného programu: exkurze s odborníky z CHKO 

Kontakt: Tereza Opravilová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 736720568

 

Práce na lomu Opučník v Neratově

Lom Opučník je bývalý opukový lom na kraji obce Neratov. V lomu je potenciál výskytu mnoha vzácných druhů, ale za dobu, kdy nebyla lokalita udržována se zde rozšířili některé nepůvodní druhy. O lom se v minulém roce začal starat spolek Pestré Polabí, který uvítá pomoc s velkým množstvím práce.

Termín: červenec, srpen

Zázemí: možnost spaní na obecním úřadě, k dispozici kuchyň, toalety a gril

Dobrovolnická práce: odstraňování náletů, úklid biomasy, kopání pískovcových stěn

Možnost doprovodného programu: exkurze či přírodovědné přednášky od spolku Pestré Polabí

Kontakt: Hana Svatošová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 737 960 446



Kosení upolínových luk v Prosetíně

Louka nedaleko Prosetína s výskytem upolínu nejvyššího a také řady vzácných živočichů potřebuje pravidelnou péči, aby se svoji druhovou bohatost zachovala. Na práci však ubyvájí síly a kapacity. Pomůžeš se zachránou tohoto jedinečně pestrého místa v krajině lomů a kaňonů nedaleko Skutče? 

Termín: červenec, srpen

Zázemí: malá chatička bez elektřiny pro cca 10 osob nedaleko Prosetína, dále možnost spaní ve stanech u objektu, voda v potoce, koupání v kaňonu a v lomech nedaleko

Dobrovolnická práce: kosení a hrabání sena na loukách s výskytem vzácného upolínu nejvyššího

Možnosti doprovodného programu: exkurze či přírodovědné přednášky od spolku Pestré Polabí

Kontakt: Tibor Schwarz, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 469 811 145 

 

Hrad Lukov

Hrad původem ze 13. století, který byl za svého vzniku majetkem krále si prošel náročným obdobým požárů a chátrání. Dnes se díky dobrovolníkům již podařilo opravit hradní jádro, ale stále zůstává dost práce se zajištěním hradeb a hospodářských objektů na dolním hradě. Pojeď s námi obnovit kousek historie a vdechnout hradu zase kousek nového života!

Termín: červenec, srpen

Zázemí: nedaleká chalupa Prádla - studna s užitkovou vodou, kamna a nádobí, na hradě je k dispozici pitná voda, kuchyň s kamny a lednicí a solární sprcha

Dobrovolnická práce: zdění, archeologický průzkum, terénní práce, dozdívka hradeb

Kontakt: Jiří Holík - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 608 568 142 

Jiří “George” Dražil - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 603 928 152 (ubytování na Prádlech)

 

Zámek Plumlov

Zámek ze 17. století začali stavět Lichtenštejnové, ale záhy zjistili, že jeho údržba má až moc vysoké provozní náklady. Původní plány tak nebyly dokončeny, avšak dnes zde najdeme vysokou jednokřídlou budovu s bohatě zdobenou fasádou. Pomůžeš s námi zámek zvelebit? 

Termín: červen, červenec a srpen (preferovány všední dny)

Zázemí: hospodářská budova v areálu, spaní na postelích a matracích, záchody a sprchy, kuchyň s lednicí, kamna, nutno mít pouze vlastní vařič a velké nádobí k vaření

Dobrovolnická práce: likvidace náletů kolem zámku, přesun stavebního materiálu, další práce dle aktuální potřeby

Možnosti doprovodného programu: prohlídka zámku s průvodcem

Kontakt: Pavel Zástěra - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 775 999 815

 

Hrad Templštýn

Hrad je nejen monumentální historickou stavbou, ale také archeologické naleziště a přírodní rezervace. Pojeď s námi velebit hrad z 13. století i okolní krajinu, aby mohli svůj příběh vyprávět i dalším generacím! 

Termín: červenec, srpen

Zázemí: spaní ve stanech, v případě deště v boudě (pro 12 osob), řeka v údolí, bez elektřiny a pitné vody (nutno zajistit dovoz ideálně vlastním autem z Krumlova)

Dobrovolnická práce: práce s kamenem a se dřevem, srovnávání plochy hradu, vykopávky hradeb, úprava lesních cestiček

Kontakt: David Hamza - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.