Mimořádná dobrovolnická pomoc a akce

 

Pojďme pomáhat tam, kde je to aktuálně potřeba. A to teď hned! 💪

Reagujme na potřeby lokalit i zvýšený zájem dobrovolníků. Pořádejme mimořádné akce, má to smysl!

Právě teď je to třeba - podpořit místa a lidi, kteří usilují o šetrné a udržitelné hospodaření v krajině, lokality, kde chybí finance na péči o cenná území nebo lidské síly. Pojďme ukázat, že i v době krize je třeba myslet na  budoucnost!  A zároveň podpořme opravdu velký zájem mnoha lidí, kteří chtějí letos v létě s Brontosaurem pomáhat 🍀

Průběžně kontaktujeme jak naše tradiční lokality, tak ekofarmy, lesníky, záchranné stanice a další a zjišťujeme jejich potřeby pomoci 👩‍🌾. Už teď nabízíme mnoho zajímavých a potřebných míst, jejich seznam najdete níže ⬇️.

PROČ je dobré vyrazit na tyto místa pomáhat ❓

  • Mnohé lokality přicházejí v těchto dnech o část financí a příjmů na péči či údržbu. Jde např. o dlouhodobou správu chráněných území, které je třeba vykonávat kvůli chráněným druhům pravidelně - dobrovolníci tak mohou pomoci udržet pravidelnou péči i zužitkovat nemalé množství úsilí a času, které se do péče o území dosud vložilo.
  • Pomocí na ekofarmách u alternativních lesníků, apod. pomůžeme nejen konkrétnímu hospodářství, ale podpoříme tak i šetrnou péči o přírodu, hospodaření bez zbytečné chemie a samotné lidi, kteří dělají věci jinak - udržitelně, eticky a s láskou ke krajině. Na mnoho lokalit přijížděli běžně pomáhat dobrovolníci a dobrovolnice ze zahraničí, kteří letos však přijet nemohou. V tuto chvíli je dobrovolnická pomoc více než vítaná, a to je výzva pro nás!

CO tak uspořádat dobrovolnickou víkendovku či letní akci ❓

Uspořádejte pracovní víkendovku, letní akci (klidně méně programovou, zaměřenou zejména na pomoc, kde je třeba). Je to možná takový návrat k brontosauřím kořenům :-).

Většina akcí v současné nabídce Hnutí Brontosaurus začíná být obsazena a zájemci o účast se stále hlásí. Nabízíme i jednoduchou možnost finanční podpory Hnutí Brontosaurus (více níže) a další pomoc a servis!

Pokud uvítáte jakoukoliv pomoc či informaci, tak napište Adamovi na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Níže uvedené lokality mají o speciální novou akci velký zájem a nabízení i zázemí a lidskou podporu (vedení práce, info o místě, apod.), ale vybírat lze i z tradičních akcí na Mapoticu - mapa lokalit HB 🗺️

JAK se zapojit individuálně bez organizace větší akce ❓

Podívejte se na aktuální seznam míst (viz níže), kde uvítají naši pomoc a vyražte. Vyjeďte dobrovolničit individuálně či v menší skupině. Napište přímo lokalitám a dejte do kopie e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (Adam) nebo napište přímo nám a my vám rádi poradíme. Nabízíme i možnost finanční podpory akce od Hnutí Brontosaurus - viz níže.🦕

Pro domluvu společného dobrovolničení můžete využívat skupinu Brontosauří inspirace a sdílení - dejte sem vědět, že se chystáte a vyražte spolu s dalšími! Můžete zde také sdílet fotky a psát dojmy. Můžete se zároveň zapojit do kampaně #naprirodunekaslu.

Po akci od vás uvítáme foto a zážitky. Posílat je můžete na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Máte další tipy na místa, kam bychom mohli vyrazit pomáhat? Budeme rádi, když nám je pošlete. Děkujeme také za sdílení a šíření této výzvy. 🌞

 

Místa, kde uvítají naši pomoc či akci (průběžně aktualizujeme):

a) Lokality vhodné zejména pro letní akce nebo víkendy

Klášter Porta Coeli

Místo: Předklášteří u Tišnova (mapa)

Práce: obnova starých sadů, péče o klášterní zahrady, drobnější opravy v areálu kláštera

Jak se zapojit: vhodné zejména pro pořádání letní dobrovolnické akce. Pomoc je vítána z důvodu absence mezinárodních dobrovolníků, kteří měli přijet a nemohou.

Informace: více informací najdete na MAPOTICU. Kontaktovat můžete přímo Tomáše Bláhu (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Další podrobnosti: Pro dobrovolníky i akci je zajištěno ubytování i další zázemí. Tomáš může nabídnout koordinaci dobrovolnické pomoci, výklad o klášteře, zahradách, podporu při pořádání programu, apod. i další pomoc s organizací, dokonce i KOORDINACI celé akce - má na to vyčleněny časové kapacity. Vhodný termín pro akci je v rozmezí 6.-19. července.

Zájem o mimořádné víkendovky/letní akce: ano

 

Žítková - Hutiska

Místo: Žítková (mapa)

Práce: údržba sadu, příprava na podzimní výsadbu, údržba chráněných luk a jiné dle domluvy

Jak se zapojit: vhodné zejména pro pořádání letní dobrovolnické akce. Pomoc není potřeba akutně z hlediska nějaké krize, ale je velmi vítána vzhledem k dlouhodobým záměrům rozvoje péče o lokalitu a okolní přírodu.

Informace: více informací najdete na MAPOTICU. Kontaktovat můžete přímo Zdeňka Čoko Bendu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (dejte prosím do kopie Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Další podrobnosti: Pro dobrovolníky i akci je zajištěno ubytování i další zázemí. Zdeněk zadá a vysvětlí dobrovonlnickou činnost, může nabídnout zajímavé workshopy a stará řemesla, pomoc s organizací.

Zájem o mimořádné víkendovky/letní akce: ano

 

Prosetín - úpolínové louky

Místo: Prosetín, Pardubický kraj

Práce: kosení a hrabání chráněnné louky

Jak se zapojit: kontaktujte správce lokality Tibora Schwarze Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další podrobnosti: Termíny sečí jsou od 15.6 do 28.6. a od 15.9. do 28.9.. Podrobnosti k lokalitě najdete na mapě lokalit.

 

b) Lokality vhodné pro mimořádné dobrovolnictví (pop. i pro pořádání akcí)

Český svaz ochránců přírody MORAVA - chráněné teplomilné lokality

Místo: několik chráněnných teplomilných lokalit na jižní Moravě (někdy je možnost přidat se k někomu do auta cestou z Brna)

Práce: péče o cenná území teplomilných trávníků, zejména hrabání trávy při sečích

Jak se zapojit: kontaktujte přímo ČSOP - kontakt Johana Drlíková Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další podrobnosti: Informace o práci ČSOP Morava najdete na FB: https://www.facebook.com/csop.morava/. Další nfo doplníme nebo vám je zašlou.

Zájem o mimořádné víkendovky: ano, zjišťujeme podrobnější informace k zázemí

 

Kozojedský dvůr s.r.o.

Místo: Nítkovice, Zlínský kraj (mapa)

Práce: především manuální venkovní práce související s chovem zvířat, rekultivací okolí
a údržbou statku

Jak se zapojit: kontaktujte přímo farmu - kontakt Martin Kříčka Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další podrobnosti: Pro dobrovolníky je zajištěno ubytování na postelích (vhodné vzít si spacák) a strava, aktuálně je možné přijet kdykoliv přes týden, od konce května pouze ve všední dny. Ideální je jejezdit alespoň na dva dny a více.

Zájem o mimořádné víkendovky: ano, zjišťujeme podrobnější informace k zázemí

 

Ekofarma Ctiboř

Místo: Ctiboř, Žirovnice, kraj Vysočina (mapa)

Práce: práce na farmě - pletí, zalévání, sázení, sklízení, stavba ohrad, sekání kosou, sázení stromů, nakládání zeleniny, obracení sena, sklízení sena, štípání dříví apod.

Jak se zapojit: kontaktujte přímo farmu na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další podrobnosti: Pro dobrovolníky je zajištěno ubytování na postelích, maximální počet osob je 15. Je možné přijet kdykoliv na libovolně dlouhodou dobu. 

Zájem o mimořádné víkendovky: ano, zjišťujeme další informace k zázemí

 

Svobodný statek na Soutoku, o.p.s.

Místo: České Kopisty u Terezína, Ústecký kraj (mapa)

Práce: výpomoc s ekologickým zelinářstvím 

Jak se zapojit: kontaktujte přímo farmu na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další podrobnosti: Pro dobrovolníky je zajištěno ubytování, více informací v Metodice individuálního dobrovolnictví Svobodného statku.

Zájem o mimořádné víkendovky: ano, zjišťujeme další informace k zázemí

 

Nabídka finanční podpory

KOMU:

  • Organizátorům a účastníkům mimořádným dobrovolnickým akcím na pomoc přírodě, krajině - zejména na lokalitách, kde je aktuální potřeba pomoci v rámci krize způsobené pandemií - např. na biofarmách, stanicích pro handicapované živočichy, u alternativních lesníků, při péči o výsadby, mokřady, apod. 

  • Dobrovolníkům, kteří v malých skupinách (bez organizované akce) vyjedou pomoci na lokality, kde se zapojí do veřejně prospěšné pomoci přírodě a krajině, např. na biofarmách, stanicích pro handicapované živočichy, u alternativních lesníků, při péči o výsadby, mokřady, apod. 

 

NA CO A ZA JAKÝCH PODMÍNEK:

  • “Neorganizované” dobrovolnictví

Tedy akce, kdy vyrazíte pomáhat v menší skupině, s kamarády, bez záštity nějakého základního článku HB.

Lze získat podporu na jízdné, stravu (max. 100 kč na osobu a den), ubytování pro jednotlivce či lépe pro malé skupiny.

Podmínky: 1. předběžná domluva a žádost na tel. 737 034 230, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 2. zaslání vyplněné prezenční listiny (forma dobrovolnické smlouvy), stručné informace o realizované dobrovolnické činnosti a min. tří fotografií, 3. zaslání dokladů a jízdenek k proplacení s číslem účtu pověřené osoby.

 

  • Organizované (mimořádné) akce 

Tedy akce na které zvete širší okruh lidí a které se konají pod hlavičkou nějakého ZČ, RC nebo klubu nebo je alespoň propagujete jako víkendovky přes FB či web, apod.

  1. Podpora pro základní články:

Lze fakturovat jakékoliv náklady akce ve výši: jednodenní 60 Kč/dobrovolník a den, víkendové 100 Kč/dobrovolník a den, vícedenní 120 Kč/dobrovolník a den.

Podmínky: 1. vyplnění žádosti, případně domluva na tel. 737 034 230, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 2. zaslání prezenční listiny a min. tří fotografií, 3. fakturace na ústředí HB - náklady máte u sebe v účetnictví a nedokládáte je. (zdroj minigranty HB, popř. SFŽP)

  1. Podpora přímo pro organizátory a účastníky (na akce nepodpořené přes ZČ)

    Lze získat podporu na jízdné, stravu (max. 100 kč na osobu a den), ubytování (limit je max. 200/os/den - ale v rámci možných zdrojů to bude spíše výrazně méně).

Podmínky: 1. vyplnění žádosti, případně domluva na tel. 737 034 230, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 2. zaslání prezenční listiny a min. tří fotografií, 3. zaslání dokladů a jízdenek k proplacení.