Výzva k pořádání akcí a program podpory II.

HNUTÍ BRONTOSAURUS VYHLAŠUJE

VÝZVU K POŘÁDÁNÍ DOBROVOLNICKÝCH AKCÍ

A PROGRAM PODPORY ORGANIZÁTORŮ NA ROK 2021

 

Pojď pomoci přírodě a památkám, realizuj se při organizaci vlastní zážitkově-dobrovolnické akce a užij si ji s kamarády!

Uspořádej kratší či delší, větší či menší dobrovolnickou akci pro potřebné lokality!

Využij podpory, kterou ti nabízí Hnutí Brontosaurus!

 

CO NABÍZÍME?

1. Finance na podporu dobrovolníků, akcí a dalších aktivit

2. Pomoc s propagací vaší akce a oslovením účastníků

3. Zajímavé lokality, které potřebují vaši pomoc

4. Metodickou a materiální pomoc - návody, metodiky, zapůjčení nářadí apod.

5. Mentoring a konzultace pro začínající organizátory a organizátorky

6. Pojištění - úrazové a odpovědnosti

 

1. Finance na podporu dobrovolníků, akcí a dalších aktivit 🦋

(poradí ti Terka Opravilová Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo Ester Kierová Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

NA JAKÉ AKCE LZE ŽÁDAT:

  • jednodenní dobrovolnické akce

  • víkendové dobrovolnické akce (max. 5 dnů)

  • vícedenní dobrovolnické akce - letní tábory, PsB apod. (6-21 dnů)

KDO MŮŽE ŽÁDAT:

  • organizátoři dobrovolnických akcí pro přírodu a památky

  • statutární zástupci základních článků, klubů a regionálních center HB pro/za své organizátory

PODÁNÍ ŽÁDOSTI, SCHVÁLENÍ PROPLACENÍ:

  • žádosti lze podávat prostřednictvím FORMULÁŘE do 31. května!

  • žádosti budou pro nové akce  v roce 2021 opakovaně otevřeny: potřetí s uzávěrkou 30. srpna (výjimečně i mimo tyto termíny)

  • nejpozději do 14 dnů po uzávěrce vám dáme vědět, zda máte podporu schválenou

  • před akcí s vámi domluvíme podrobnosti, pomůžeme se zajištěním formalit

  • finance vám proplatíme nejpozději do 20 dní po doložení výstupů (prezečka a fotografie) a doručení dokladů (specifika viz PŘEHLED ZDE).

  • v rámci roku lze žádat i na již proběhlé akce

 

CO MŮŽETE ZÍSKAT:

  • proplacení nákladů akcí v limitech na účastníka a den, a to nákladů na nákup materiálu, potravin, cestovné apod. Konkrétně dle podmínek jednotlivých zdrojových dotací - viz PŘEHLED ZDE.

Dotace v této výzvě nelze vzájemně kombinovat a sčítat.

  • uhrazení nákladů na vyvěšení budek, vysazení stromů, čištění pramenů, budování ježčích domků či hmyzích hotelů z Dárků přírodě.

CO MUSÍTE DOLOŽIT PRO PROPLACENÍ:

  • prezenční listinu či její kopii, 3-10 fotografií z akce a dobrovolnické činnosti a doklady k proplacení.

  • přesné požadavky, jež jsou dány jednotlivými projekty z nichž finance čerpáme (ZDE) - budeme vás individuálně informovat a pošleme vám vše potřebné (formulář, prezenčky apod.)

PŘEVIS ŽÁDOSTÍ:

Při převisu žádostí zájemců budou upřednostněny akce pro cílovou skupinu 15 - 30 let, - akce nové, neopakující se a akce s aktuálními tématy (sucho, ochrana biodiversity, klima, apod.) a dobrovolnickou činností blízkou těmto tématům. Rozhodující může být i termín podání žádosti a množství žádostí od jednoho organizátora či ZČ.

 

2. Pomoc s propagací vaší akce a s oslovením účastníků  🦔

Rádi zveřejníme tvou akci v kalendáři akcí na našem krásném webu, budeme ji propagovat na Facebooku, Instagramu a dále šířit...

 

Co je k tomu třeba:

  • Zadat akci do BISu (Brontosauří informační systém), aby se zveřejnila na webu - pomůže vám základní článek s který akci pořádáte, Martin nebo kdokoli z ústředí. Jak na to přijdete v tomto návodu na zadávání akcí do BIS.

  • V případě zájmu o VIP propagaci (speciální inzerci a další služby) letních akcí pro prvoúčastníky vyplnit tuto žádost o zařazení - stále akce do seznamu doplňujeme!

  • Založit FB událost pod FB základního článku (nebo se ozvat a my ji založíme přes náš hlavní FB) a přidat stránku Hnutí Brontosaurus jako spolupořadatele – jak na to vám poradí nový kompletní Manuál propagace HB, FB cover události a další šablony na mozku.

  • NOVINKA: Vyzkoušej naše nové šablony na FB cover události, plakát mnoho dalšího v online grafickém editoru Canva.com, kde si během pár minut vytvořít úžasnou grafiku ke své akci. Stačí se přihlásit přes náš účet Canva účet, stačí zadat Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a heslo jedemedal24. Před otevřením šablony klikni na 3 tečky a vytvoř si kopii. 👍

 

3. Zajímavé lokality, které potřebují vaši pomoc 🐭

(obrať se na: Terka Opravilová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo Ester Kierová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

Máš chuť uspořádat akci, ale nevíš kde? Chceš, aby dobrovolnická práce byla smysluplná a aktuálně potřebná? Máme pro tebe výběr několika lokalit, kde v současné době chybí dobrovolníci nebo kde je příležitost se vrhnout do nového projektu.

Přehled všech brontosauřích lokalit pro pořádání najdeš na MAPĚ LOKALIT.

Aktuální výzvy, na kterých lokalitách je nyní třeba pomoci jsme připravili ZDE.

 

4. Metodickou a materiální pomoc - návody, metodiky, zapůjčení nářadí apod. 🐦  

(obrať se na Terku Opravilovou, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo Ester Kierovou, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

Chceš na své akci u vás v obci pomoci přírodě a nevíš v čem a jak? 

Nemáš nářadí či vybavení? 

Nevadí!

Pokud chceš pomoci přírodě v okolí svého bydliště, můžeš využít základní návody na webu Na přírodu nekašlu nebo podrobnější metodiky na webu Péče o přírodu. Dozvíš se např. jak vyrobit a vyvěsit ptačí budku, vysadit strom či keř, vyrobit pítko pro ptáky a mnoho dalšího. A máme také inspiraci, jak třeba uspořádat akci pro prvoúčastníky.

Pro tvou akci ti umíme půjčit také nářadí nebo nejrůznější materiál, poradit ti, jak začít apod.

 

5. Mentoring a konzultace pro začínající organizátory a organizátorky 🦉

Jsi v organizování začátečník/začátečnice nebo jste tým, který pořádá první akce? Máš zájem o průběžnou podporu při přípravě a realizaci akce a zpětnou vazbu od zkušeného organizátora/organizátorky?

Zkus se obrátit na některého z našich mentorů nebo některou z našich mentorek nebo si nech doporučit brontosauří základní článek, pod kterým akci můžeš/můžete pořádat.

S čím ti mohou pomoci? 

  • pomohou ti/vám si dobře stanovit cíle akce

  • poradí ti/vám s praktickými otázkami organizace akce a zajištění akce (domluva lokality, plánování dobrovolnické činnosti apod.)

  • dají ti/vám zpětnou vazbu k tomu, co plánujete

  • pomohou ti/vám překonat a zvládnout překážky, které by vás třeba odrazovaly

  • navedou tě/vás v brontosauří propagaci, zadávání akcí na web apod.

Koho lze kontaktovat:

Napište Terce Opravilové na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dej vědět:

  • odkud jste a kde byste chtěli akci pořádat,

  • zda chcete pomáhat přírodě a nebo památce,

  • zda chcete akci s širším zážitkovým programem a o jak dlouhou akci se jedná.

My vám následně (pokud to kapacity dovolí) navrhneme vhodného mentora nebo mentorku.

 

6. Pojištění - úrazové a odpovědnosti 🐸

Účastníci tvé akce i ty jako organizátor jste pod hlavičkou HB pojištěni na úraz a organizátor i na odpovědnost za škodu. Informace najdeš zde na MOZKU.